Tidlige billeder

Tidlige Billeder: Begyndelsen

Under en langvarig, svær sygdomsperiode omkr. 1960-62  fik Else Hyldahl fra sin mor en postpakke med moderens smukke håndskrift, udskrevet med en kraftig farvepen. Synsindtrykket  heraf  opfattede E.H. nærmest topografisk, i hvert fald inspirerende i farvemæssig og dekorativ forstand. -  Snart blev tegneredskaber og farver anskaffet, og E.H. var i gang. Hvad var der i den postpakke? - Det melder historien intet om. Men Else Hyldahl gik vejen frem, ufortøvet.

Og i kunst-og billedverdenen, med udstillinger, musik og alt, siger Else Hyldahl, at hun altid har fundet hjælp fra sine nærmeste. "Vi er en familie, der kunstnerisk har støttet hinanden. Altid inspirerende. Jeg har en mangeårig  (privat) musikuddannelse, og min mand var en kyndig musikkender, en god pianist. Det har været og er et lykkeligt, aktivt liv  i musik, billedkunst osv."

 

De tidlige billeder fandt hurtigt udtryk i akvarelmaleri: synsindtryk fra nærliggende Frederiksberg Have og mindelser fra besættelsestiden (1940-45) rundt om i Jylland, hvor det store landskab gjorde indtryk. Forældrene, der dengang boede i Viborg,  kørte hvert år på sommerferie på cykel med de tre børn Niels, Grete, Else (trillinger). Mindst 45-50 km tilbagelagdes hver dag. Strengt for så unge børn - men skønt!


Fortsættelsen:

"Skovpartier, åbne landskaber, barnetegninger. Eksperimentelt var det, med mange omveje, typisk for en autodidakt  Men  det naturlige udtryk faldt til ro  - efter mange studier - i fantasifuldt, abstrakt maleri med udsagn af grokraft og musik. De fleste oliemalerier er blevet til, mens jeg arbejdede  i 'malestuen' - lyttende til musik af Bach, Beethoven, Mendelsohn, Schumann, som min mand Jørgen K-B. spillede på vores  dejlige Blüthner-flygel. Det var en symbiose.  Så forskellige vi var, fandt vi altid hinanden gennem kunsten - musik og maleri . Mit maleri gik ind i  energi, rytme og farver , pauser og temaer ".

 

"Det er rigtigt, jeg begyndte naturalistisk - men det ændrede sig umærkeligt, da min fantasi trængte til det råderum, jeg fandt i det abstrakte, hvor temaer ofte gentages i linier, flader og former ( som i musik)."

Else Hyldahl, 30. nov. 2009

Else Hyldahl

var gæsteudstiller i

Kunstnergruppen Cirklen,

Helligåndshuset, København

8. - 19. april 2015.

Se billeder fra udstillingen her.Tuschtegninger 2011


En serie tuschtegninger  med børn og planter blev til i 2010-11.Oliemalerier


Store og små oliemalerier blev malet i 1960'erne-1980'erne.

Se mere her.